10 tips om Mallorca10 tips til Mallorca

Mallorca tilbyder alt fra turistede strandpromenader til olivenlunde med landlig idyl. Rejseliv giver her ti gode grunde til at besøge den spanske ferieø.

1. Shopping omkring Plaza major

Palma har udviklet sig fra turistby til en nyrig, trendy og selvbevidst shoppingby, hvortil alverdens jetset strømmer for at handle omkring Plaza Major, hovedgaden Las Ramblas og i forretningsgaderne Passeig dés Born, Jaume III og Unió. Her findes butikker fra Gucci og Boss til prisbillige Zara og Mango. Her er også masser af skobutikker. En af dem er »Wine and shoes« ved Plaza Marcat, hvor den farverige italiener Paolo Massa sælger sko fra faderens skofabrik i Italien. Bliver man ikke fristet af et par sko til omkring 150 euro, tilbyder Paolo også italiensk vin til at tage med eller til at drikke ved hans små borde. Køber man både sko og vin, er Paolo til at tale med om prisen. Husk, det er ekstra billigt at købe briller i Palma.

2. Den gamle bydel

Palma har også en charmerende gammel bydel og kun 30 meter fra Abaco ligger Puro Hotel med en yderst trendy bar. Mojitoen kan anbefales, men slut aftenen af på Abaco – en gammel mallorcinsk købmandsgård i tre etager. Den er udsmykket med flotte frugt- og blomsteropstillinger og lørdag aften klokken 23.30, drysser rosenblade ned fra øverste etage.

3. Tapasbarer på stribe

Tapas hører til en rigtig Mallorca-ferie og bag den gamle fiskehal i Palma, Sa Llotja, som ligger ved Paseo Maritimo, finder man den lille gade Carrer Boteria. Her ligger tapasbarerne på stribe. Prøv også Tast med husnummer 28 i Calle Union.

4. Ekslusive butikker og Michelin-stjerner

Portals Nous med de eksklusive butikker og Middelhavets største både er et udsøgt besøg værd. Flannigan er dyr – Wallis er rimelig og god. Her ligger også øens eneste to-stjernede Michelin-restaurant, hvor en flaske vand kan koste op til 80 euro. I havnen ligger også en café fra den fine cafékæde Cappuchino, der efterhånden har afdelinger over hele øen. Prøv deres mini-hamburgere. Prøv også Casa Paco i selve Portals Nous (til venstre på hovedgaden, når man kommer fra Bendinat), de serverer en fremragende rørt tatar af laks eller oksekød.

5. Spis mad i et romersk teater

Alcudia har en særlig restaurant, der åbnede for et par år siden lige i centrum af den gamle bydel. Restaurant Satyricon var oprindelig byens gamle biograf og efter at have stået tom i næsten 20 år blev den overtaget af Piero Rossi, der også ejer den italienske restaurant Piero Rossi i Porto de Alcudia. Den tidligere biograf er nu blevet omdannet til et romersk teater med mosaikgulv, fresco malerier, skulpturer og romerske søjler. Her er ro og romantik. Og maden er helt fantastisk og med inspiration fra hele Spanien. Priserne tilmed rimelige. Musikken er klassisk eller afslappende cafémusik. Bordreservation er nødvendig fredag og lørdag. Satyricon, Placa Constitucio 4, 07400 Alcudia, tlf. 971 544 997

6. Outlets 10 minutter fra Palma

Outlets findes også på Mallorca. Outlet’et med tilhørende underholdningspark for hele familien ligger ca. 10 minutters kørsel fra Palma mod Inca og kan også nås med tog fra Palma. Kendte mærker som Lloyd, Nike, Reebok, Diesel, Dockers og Miss Sixty har deres egne butikker, hvor varerne – ofte sidste års kollektion – sælges 30-70 procent billigere end i butikkerne. Se mere om outlet’et på den engelske del af festivalpark.es

7. Kæmpe frokostbuffet med de lokale

Binnissalem er vinbyen, der også ligger på landevejen mellem Palma og Inca. Midt i byen ligger Restaurant Can Sito. Set udefra ser den beskeden ud, men bag cafeen ligger en stor restaurantsal med plads til over 200 gæster. Hver dag står en kæmpe frokostbuffet klar med alt i kvalitetsmad: salater, paella og kød og et bugnende dessertbord. I minutterne før »startskuddet« lyder kl. 13, sidder byens ældre klar udenfor og de får snart selskab af håndværkere, chauffører, spanske familier fra hele øen samt enkelte fastboende turister. Kun sjældent finder andre turister vej til de kulinariske glæder. Kom i god tid – specielt i weekenden, hvor spanierne ofte går ud og spiser. Her er der dog to serveringer om dagen. Frokost, der også inkluderer vin ad libitum, koster små 10 euro på hverdage, lørdag og søndag mere. Aftenbuffeten fredag og lørdag byder også på dansemusik af et lokalt band.

8. »Den lille danske strand«

Bornholmerstranden er opkaldt efter Lise Marcussen fra Bornholm, der for over 25 år siden tog på ferie på »kærlighedens ø« og tabte sit hjerte til den unge mallorciner Julio Lopez. Han havde netop forpagtet Bugambilia-stranden i Cas Canar mellem San Austin og Illetes. I dag kaldes den 100 meter lange sandstrand, som ligger i en lille vig, i dansk folkemunde for »Den lille danske strand« eller »Bornholmerstranden«. For at finde den, skal man gennem et hul i den gule mur i det skarpe vejsving cirka 200 meter fra Illetes-krydset. Kun ordene »playa« og »strand« på muren afslører, at du ved at gå gennem hullet i væggen kommer til stranden, hvor Julio selv står i køkkenet og laver en fremragende søtunge med garniture til cirka 100 kr. Lise står klar til at servere en kold, spansk øl for cirka 20 kroner – inklusive en bornholmersnak, den enestående havudsigt og en gratis dukkert i havet.

9. Store argentinske bøffer

Paella – fiskeretten, der konkurrerer med de små tapasretter om at være Spaniens nationalret – er en udmærket spise, men efter nogle dage kan trangen til en stor bøf melde sig. Så er svaret Meson Can Pedro i byen Genova ca. 10 kilometer vest for Palma (omkring 100 kroner i en taxa fra centrum). Faktisk er der tale om to restauranter nær hinanden – en stor og så en mere hyggelig. Kødet er argentinsk og af høj kvalitet og det tilberedes på mægtige grills i selve restauranten. Du får en stor bøf for godt 100 kroner og en grillet babykanin for mindre. Husk at prøve stedets Ayo – olie – den er et must.

10. Populært restaurantområde

Plaza Progrez, hedder det nye in-område mellem Palma og Tereno, det er her de lidt dyrere spisesteder findes. Et tidligere nedslidt område har her udviklet sig til et af de mest populære restaurantområder. Prøv Temple eller Fabrica 23. Sidstnævnte sted byder på et fusionskøkken og er bl.a. eksperter i østers og har ca. 140 forskellige vine på hylderne. Priser fra 12 til 71 euro pr. flaske.

Kilde: Berlinske